Pismo osmošolcem in staršem

Spoštovani starši, dragi osmošolec, osmošolka!

Pišem vam iz več razlogov. Najprej zato, ker sem že od začetka leta želel spoznati starše vseh veroukarjev in z njimi ohranjati stik. To se mi zdi v verski vzgoji otrok in mladih ključnega pomena. Dobro je, da vedno bolj vemo, kaj je naše skupno prizadevanje.

Epidemija nam je vsem spremenila načrte. Gotovo vsi pogrešamo pristni stik, verjetno se je spremenil tudi dnevni red v vaših družinah. Do neke mere smo pri nauku naredili tisto, kar se je narediti dalo, a so možnosti spleta precej omejene.

To je leto, v katerem se šele spoznavamo in gre nam včasih bolje, včasih slabše. Verska vzgoja mladih poteka vedno tudi na človeški, medosebni ravni, tako da poleg rasti v veri raste tudi medsebojna povezanost. Ta medsebojna povezanost ni nujno takšna, da bi bili zaradi nje kar po čudežu najboljši prijatelji. Nas pa vsekakor povezuje v molitvi, bogoslužju, dobrih delih in pogovoru o veri. Brez tega je o napredku v veri težko govoriti. Že pri verouku v živo je zelo težko razložiti nekaj, kar je v resnici del naše vere, svobodnega odločanja in notranje drže, po spletu pa še težje.

Pred nami je tudi časovnica glede prejema zakramenta svete birme. Naš načrt je bil, da bi se oba razreda (8. in 9.) združila, da bi bila skupnost večja in bi tako lažje otroke pripravili na birmo. Sedaj se je ta načrt izjalovil, saj srečevanja v takšni obliki še dolgo ne bodo mogoča, načrtovani datum prejema zakramenta pa je že pred vrati.

Zato smo se odločili, da bo praznik prejema zakramenta birme za 9. razred prestavljen na kasnejši termin letos, v kolikor bodo učenci in starši pripravljeni, da delajo intenzivneje. To bomo 9. razredom omogočili zato, ker je to njihov redni termin; 8. razred pa bo šel k birmi ob svojem rednem terminu, to je v letu 2022.

Prejem zakramenta birme potrebuje dobro pripravo. Če te priprave ni, je zelo težko sploh pokazati, kaj je sveta birma. Ker bomo sedaj imeli za njo več časa, lahko tudi bolj temeljito delamo za rast v veri.

Mi bomo pri verouku delali naprej. Morebiti na ta način celo do konca leta. Vesel bi bil, dragi starši, če mi sporočite, kadar je kakšna težava pri pouku na daljavo. Sam se trudim, da ure ne bi bile prezahtevne, ampak si želim le, da bi vsaj prebrali zanimive lekcije, ki so v učbeniku, ter to ponovili z domačimi nalogami.

Vsekakor je moja skrb usmerjena k sveti maši. Bogoslužje je naše središče. Čeprav se ne moremo srečevati, ker je število vernikov v cerkvi omejeno, pa lahko vsaj spremljate sveto mašo po spletu in prejmemo obhajilu. Med tednom so svete maše manj obiskane. Lahko pridete k maši med tednom tudi “namesto” nedeljske, saj v času epidemije tedenska maša velja za nedeljsko sveto mašo.

Takoj ko bo mogoče, se bomo srečali na roditeljskem sestanku. Do takrat pa se name lahko obrnete osebno, najbolje po elektronski pošti. Tudi otroci mi lahko vedno pišejo, če česarkoli pri nauku ne razumejo ali če nisem bil dovolj razumljiv pri navodilih za domačo nalogo.

Bodimo povezani v molitvi, da bo naše skupno delo zares obrodilo bogat sad.

P. Bogdan Rus

13. februarja 2021

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s