Nauk 8/5

Ta dan je bil naš “špotni dan” ali covidnauk. Preživeli smo ga na prostem, da bi se ob lepem dnevu nadihali svežega zraka in zmanjšali možnost okužbe, če bi slučajno bila med nami.

Že za domačo nalogo smo brali 1. poglavje Apostolskih del. To je nekakšen uvod v knjigo. Kljub temu, da ste napisali lepe domače naloge se je pokazalo, da je besedilo kar zahtevno. Zato smo celotno uro na sprehodu posvetili prav temu besedilu. Brali smo iz prevoda “Življenje z Jezusom”. To je prevo, v katerm so poskusili to pripoved postaviti v sodobni jezik.

Spoznanja te ure:

Dva moža – kažeta na to, kar je res pomembno. Verjetno v 1. poglavju apostolskih del pisatelj opisuje angela.

Apostol – to je od Jeusa posebej izbrani učenec. Bilo jih je 12. Bili so Jezusovi spremljevalci.

Opis smrti Juda Iškarijota – Apostoli so bili zgroženi nad tem, kaj je naredil. Še kasneje so njegovo smrt opisovali kot nekaj strašnega, tudi na zunaj. Morda je to tudi spremenilo opis dogodka.

Bo Jezus obnovil Izraelsko kraljestvo? Žalostno je bilo, da so učenci imeli pred seboj Jezusa, a so razmišljali nepomembne stvari. O tem, kako bodo močni, kako bodo pomembni, kako bodo vladali drugim. Iz tega smo se naučili, da smo v svojem življenju poklicani k temu, da spoznavamo to, kar je Božje. Naši življenjski načrti govorijo o tem, kako smo in bomo uspešni. Bog pa ima pogosto drugačne načrte za nas.

Domača naloga:

Preberi 2. poglavje Apostolskih del.

To poglavje je zelo pomembno. V resnici je to prva sveta birma.

Napiši obnovo dogodkov in povej, kateri Božji darovi so opisani v tem poglavju. (140 besed). Bodi ustvarjalen / ustvarjalna, večkrat preberi besedilo. Uživi se v dogajanje in poskušaj opisati, kako je to bilo.

OBVESTILA:

Sporoči staršem, da sestanki za starše birmancev zaradi epidemije ta teden odpadejo.

Po elektronski pošti mi sporoči svoj naslov (gmail) preko katerega se lahko v torek povežemo na daljavo. Povezali se bomo ob času nauka. 5 minut pred začetkom bom na tukaj objavil kodo sestanka.

To nedeljo je število udeležencev svetih maš zelo omejeno. Vsi ne bomo mogli k maši. Lahko pa s starši pridete pred cerkev ob 11.30. Takrat bo v manjših skupinah mogoče prejeti obhajilo.

DOMAČE NALOGE:

Na binkoštni dan so bili apostoli zbrani na istem kraju, to je v ”zgornji sobi” v Jeruzalemu. Nad njimi so se prikazali jeziki, podobni plamenom. Napolnjeni so bili s Svetim duhom in govorili so, kot jim je Sveti Duh dejal. Apostoli so dobili moč in sposobnost, da so sledili Jezusu in oznanjevali v vseh jezikih vsem narodom. Dana jim je bila moč Svetega Duha. Zbrana množica je bila začudena, ker so v različnih jezikih oznanjali velika Božja dela. Ljudje si niso znali razložiti kaj naj bi to pomenilo. Med množico, pa so se našli tudi taki, ki so se iz tega norčevali in govorili, češ da so se ga napili. Tedaj je Peter skupaj s preostalimi enajstimi apostoli vstal in nagovoril množico. Rekel je: ne niso pijani, temveč izpolnjujejo, kaj je bilo napovedano po preroku Joelu. Bog vam je poslal Jezusa Nazarečana z močmi, čudeži in znamenji, vi pa ste ga pribili na križ in usmrtili. Toda Bog ga je rešil in obudil od mrtvih. Petrov govor je doživel velik uspeh pri poslušalcih. Ljudje so apostole prosili za nasvet, kaj naj storijo. Peter jim je rekel, naj se spreobrnejo, naj se krstijo. Peter izpostavi dva ključna darova, ki sta povezana s sprejetjem vere: odpuščanje grehov in dar Svetega Duha. Oba pomenita prelomnico v življenju vernika: prvi sklene preteklost, drugi odpira prihodnost. Tistega dne se je krstilo približno 3000 ljudi in prav ta prva skupina vernikov naredi Cerkev. Verniki so se med seboj družili in imeli vse skupno. Šlo je za solidarnostni čut, ki združuje brate v eno. Želeli so, da med njimi ne bi bilo nobenega ubogega. Zbirali so se v templju, obhajali evharistijo, hvalili Boga in vsi ljudje so jih imeli radi. Vsak dan so se jim pridružili novi verniki in tako je njihovo število raslo. 


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s