Nauk 9/4

5. oktober 2020

Odraščamo z Jakobovim sinom Jožefom (učbenik str 25-28)

Jakob je imel sanje a jih ni razumel. Tudi drugi jih niso razumeli. V pristnost sanj pa je verjel.

Svetopisemski Jožef je sanje sprejel kot Božji dar. V njih je vztrajal in jih varoval kot dragocenost svojega življenja.

Jožef si je bolj kot vse drugo zapomnil to, da mora biti zvest samemu sebi in Božjim darovom. Krepost zvestobe ga je vodila skozi življenje.

APOSTOLSKA DELA:

To je zgodba Jezusovih učencev, ki so pogumno živeli vero. Njihova moč je bil Sveti Duh.

Apostolska dela so napisali Jezusovi učenci, ki so se spremenili. Prej so se bali, da bodo izgubili življenje, po tem, ko so sprejeli Svetega Duha pa so postali pogumni in ustvarjalni.

Nekateri Apostolska dela imanujejo eksplozija dobrote z močjo Svetega Duha.

DOMAČA NALOGA:

Preberi 1. poglavje (prvo poglavje) apostolskih del.

Napiši kratko obnovo o tem, kaj se dogaja. (10 vrstic, 140 besed!!!)

Spodaj napiši eno vprašanje o tem, kar ti ni razumljivo v svetopisemskem besedilu.

Nasvet: Predno začneš brati, prosi Svetega Duha, naj te razsvetli. To lahko storiš z molitvijo, ki jo molimo na začetku verouka.

OZNANILA:

Nedeljska maša je zelo pomembna. Če je ne obiščemo nam nekaj bistvenga manjka.

Ne pozabimo staršem povedati, da imamo 14. 10. zvečer srečanje za vse. Obvezno za vse otroke in starše.

Preberi celo lekcijo, da boš s tem ponovil, kar smo govorili.

Domače naloge delajmo redno, na koncu bom pregledal vse.

Branje Svetega pisma je nekaj, kar nas bogati. Vera je iz poslušanja! Nekaj brezplačnih besedil je tudi tukaj.

DOMAČE NALOGE:

Jezusov vnebohod

Apostoli so Jezusa vprašali, če bo v tem času, ko bo odšel, obnovil izraelsko kraljestvo. Rekel jim je, da se jih to ne tiče. Povedal pa jim je, da bodo prejeli moč, ko bo Sveti Duh prišel nad njih in bodo njegove priče po vsej Judeji. Po tem se je vzdignil v nebo, apostoli pa so to opazovali. Dva moža, ki sta stala blizu, pa sta jim rekla, da se bo Jezus vrnil nazaj k njim.

Apostoli izvolijo Judovega naslednika

Juda jih je izdal, zato je njegovo zemljišče, ki ga je kupil z umazanim denarjem, imenovano »Njiva krvi«. To, kar je naredil, je bilo zelo grdo dejanje. Zato so želeli izvoliti novega naslednika. Med sto dvajsetimi ljudmi, ki so jim zvesto sledili, so izbrali dva moža, z vzdevkoma Just in Matija. Molili so h Gospodu, da bi jim pomagal izbrati pravega. Žrebali so, žreb pa je določil Matija in postal je eden izmed apostolov. 

Jezus nas uči, da je treba odpuščati. Juda je Jezusa izdal. Jezus mu je to odpustil. Zakaj mu ostali apostoli, ki naj bi živeli po Jezusovih naukih, niso? Očitno mu niso, drugače ne bi izbrali novega apostola.

Odlično vprašanje. Sam nisem pomislil tega glede Juda in učencev. Moj odgovor je tak: Prepričan sem, da je tudi Juda doživel Božjo navzočnost, na nek način si mislim, da mu je Bog odpustil. Nimam pojma, kako se je to zgodilo, jaz kot človek bi Judu zelo težko odpustil. Vem in verujem, da je Božje usmiljenje večje od izdajstva, ki ga je naredil Juda.

Mislim, da tudi drugi učenci niso sovražili Juda. So bili pa gotovo nekoliko jezni nanj. Zato so tudi govorili take zgodbe o tem, kako je naredil samomor. Ta opis, kako se mu je “izsulo vse drobovje” je nenavadno. Gotovo jim ni šlo v račun, kako je Juda mogel narediti kaj takega. Lahko si mislimo, da so si to celo malo izislili oz videli na svoj način.

Na njegovo so izvolili drugega – pa ne zato, ker bi Juda sovražili ampak zato, ker so je bil Juda takrat že mrtev. Čutili so, da morajo posnemati Jezusa, ki je izbral 12 apostolov in to število so hoteli dopolniti.


1. poglavje – Jezusov vnebohodOdlomek pripoveduje kako so bili apostoli zbrani in se jim je prikazal Jezus. Verjetno so bili preseneceni, pa tudi prestraseni. Zanimalo jih je ali bo Jezus obnivil izraelsko kraljestvo. jezus je bil z odgovorom predsej skrivnosten in strog. Rekel jim je, da to ni njihova svar da bi vedeli za case in trenutke ki jih je dolocil bog. Obljubil pa jim je da bodo prejeli posebno moc ko bo nad njih brisel Sveti Duh. rekel jim je tudi, da bodo njegove price do skrajnih mej sveta. Potem je Jezus izginil za oblakom. Apostoli so sevedno gledali v nebo in niso razumeli kaj se dogaja. Kar na enkrat sta pri njih stala dva moza v belih oblacilih, ki sta jim rekla, da bo ta Jezus ki jim je bil vzet prisel nazaj tako, kakor so ga videli iti v nebo. 

Vprasanje: Kdo bi blia tadva moza, ki sta stala ob apostolih?

To vprašanje pa je zelo težko. Moramo iti po vrsti. Ko se zgodi nekaj zalo pomembnega to spremljata dve (osebi).

Ko se je Jezus pred učenci spremenil na gori, sta bila tam dva moža. Glej Lk 9, 30-31. Ko je Jezus vstal od mervih sta bila tudi dva: Lk 24, 4. In tudi tukaj sta dva: Apd 1,10.

Navadno to pomeni, da je dogodek izjemno pomemben. Poleg tega pomeni, da Cerkev ni samo na zemlji ampak je tudi v nebeseih – rečemo ji poveličana Cerkev. To so tisti, ki so že dosegli popolno Božjo bližino.

Na kratko rečemo, da sta pri vnebohodu bila ob Jezusu Angela. Njuna vloga je bila, da razložita, kaj se je zgodilo, ker učencem ni bilo najbolj jasno.


Jezus je izbranim apostolom z znamenji dokazoval, da živi. Štirideset dni se jim je prikazoval in jim
govoril o Božjem kraljestvu.
Pri jedi jim je naročil naj ne odhajajo iz Jeruzalema, ker bodo v nekaj dneh kršeni v Svetem Duhu.
Apostoli so ga vprašali ali bo obnovil izraelsko ljudstvo. Odgovoril jim je, da ni njihova stvar, da bi
vedeli za čase in trenutke, bodo pa oni njegove priče. Nato se je vzdignil pred njihovimi očmi in oblak ga je skril. Ko so apostoli strmeli v nebo, sta pri njih stala dva moža v belih oblačilih. Povedala sta jim, da bo Jezus prišel prav tako kot je odšel.
Apostoli so se z Oljske gore vrnili v Jeruzalem. Stopili so v gornje prostore hiše, kjer so molili.
Ko je bila zbrana skupina 120 ljudi, je Peter vstal in rekel, da se je moralo zgoditi kar je bilo
napovedano. Juda si je z nagrado kupil zemljišče, kjer pa je umrl. To zemljišče je postalo ˝njiva krvi˝. Apostoli so predlagali, da se izmed mož, ki so hodili z njimi ves čas izbere enega, ki bo priča
Jezusovega vstajenja. Predlagali so Jožefa in Matijo. Izžrebali so Matijo in ta se je pridružil enajstim apostolom.


V prvem poglavju apostolskih del je bil Jezus vzet v nebesa,ampak pred tem je Jezus dal izbranim apostolom naročila po Svetem duhu. Jezus se je apostolom 40 dni prikazoval in jim govoril o božjem kraljestvu. Ko so bili pri jedi jim je naročil naj ne hodijo iz Jeruzalema ampak naj počakajo na Očetovo obljubo . Nato so ga vprašali če bo obnovil Izraelsko kraljestvo on pa jim je odvrnil, da ni njihova stvar, da bi vedeliza čase in trnutke, ki jih je Oče določil v svoji oblasti. Nato jim je rekel, »prejeli boste moč, ko bo sveti duh prišel nad vas, in boste  moje priče v Jeruzalemu in po vsej Judeji in Samariji ter do skrajnih mej sveta« po tem se je vzdignil v oblak . Ob njih pa sta se pojavila dva človeka, ki sta jim rekla »Možje Galilejci, kaj stojite in gledate v nebo, bo prišel prav tako, kakor ste ga videli iti v nebo.« Nato so žrebali novega apostola, ki je bil Matija saj so ga izžrebali in pridružil se je enajstim apostolom.


Vsi zbrani sprašujejo Jezusa, če bo obnovil Izraelsko kraljestvo. Ta jim odgovori, da to ni njihova stvar in, da bodo prejeli moč, ko bo Sveti Duh prišel nad nami. Priče pa bodo po celem svetu in v Jeruzalemu. Po teh besedah se je dvignil v oblake in vsi so strmeli za njim v nebo. Nato sta dva moža v belih oblačilih,ki sta stala tam rekla, da naj ne gledajo tako, saj Jezus bo prišel nazaj tako kot je odšel.

Kdo sta ta dva moža ? Poglej zgoraj, ko sem to že odgovoril.

V soboto so se iz Oljske gore vrnili v Jeruzalem. Šli so v hišo in tam molili. V hiši je bilo 120 ljudi. Peter je vstal in rekel naj se zgodi, kar je namenjeno. Juda si je z nagrado, ki je bila ta umazano delo kupil zemljišče in umrl. To zemljišče se imenuje…njiva krvi. Apostoli so predlagali, da bi izvolili nekoga, ki bo priča Jezusovega ustajenja. To sta bila Just in Matija,žreb pa je določil Matiju, ki se je pridružil 11 apostolom.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s