Nauk 9/2

Učbenik, stran 11-17.

Stavki, povzetki:

Abraham je zaupal Bogu. Njegovo zaupanje je preraslo v vero. Abrahama imenujemo “oče naše vere”.

Abraham je prva zgodovinska oseba. Je človek, ki je res živel in o njem lahko beremo.

Velikokrat se tudi naša vera rodi iz preizkušnje. Tega se zavedamo in molimo v molitvi Oče naš: “… zgodi se Tvoja volja.”

Naučili smo se tudi brskati po Svetem pismu. Primer 1Mz 22,1-19. 1 Mz pomeni Prvo Mojzesovo knjigo; 22 (številka pred vejico) poglavje v knjigi; 1-19 pa pomeni oznako vrstic – v tem primeru je to od 1. do 19. vrstice.

Najlepše mi je bilo razmišljanje o tem, da je Bog “pomagal Abrahamu, ko mu je rekel, naj daruje Izaka”. Zelo iskren in pravilen je bil odziv tistih, ki ste rekli, da je ta dogodek nekaj groznega! Pa tudi razlaga nekoga, ki je rekel, da se Bog igra z nami. V kakšnih okoliščinah sem nam namreč res tako zdi.

Toda Bog je lahko nasilje v svetu ustavil samo preko tako vernega človeka kot je Abraham.

DOMAČA NALOGA:

  • Preberi preosotale strani leksije od 11-17 doma.
  • Nauči se iskati mesta po Svetem pismu oz. ponovi, kakor smo se naučili.
  • Napiši spis: Opiši človeka, ki je zate vzor vere. (Če nimaš nikogar v svoji bližini lahko poiščeš primerno zgodbo in jo poveš s svojimi besedami). 10. vrstic ali več! Natipkaj in pošlji do sobote zvečer. Tisti, ki še niste poslali naredite dve. Natipkanih nalog vam ni treba prepisovati v zvezek.

Srečanje v soboto 26. 9. gotovo bo. Če bo kakšna sprememba glede kraja, bom to objavil na spletni strani v soboto zjutraj do 9. ure.

Lepo prosim tiste, ki mi še niste prinesli spričevala ali podatkov, da to storite čim prej (vo soboto ali ponedeljek).

DOMAČE NALOGE:

Opisala bom svojo mamo, ki mi je vzor tako v veri, kot tudi v vseh drugih pogledih. Svoje delo opravlja vestno in skrbno. Rada dosega zastavljene cilje, vendar ne za ceno, da bi nekoga prizadela. Pri njej pa mi je najbolj všeč njena dobrota, pripravljenost pomagati tako svojim kot drugim, njeno spoštovanje in ljubezen. Vedno je ob meni, ko jo potrebujem. Vzame si čas za pogovor. Skupaj se smejeva in jočeva. Vidim, kako z veseljem pomaga babici in dedku in nikoli se ne pritožuje, čeprav jo včasih vidim kako je utrujena. Seveda mi ne dovoli vsega, ampak vem, da mi vedno želi samo dobro. Imam jo zelo rada.


Zame je vzor vere moj zdravnik, ki mi je rešil življenje. Pred mano je življenje rešil že več otrokom. On nesebično pomaga ljudem, razdaja se za druge, se zanje žrtvuje, a ne le poklicno. Cele dneve je bil na kliniki in služil drugim. Najlepši spomini nanj so, ko me je prišel večkrat pogledat v sobo in mi povedal kaj lepega. Bil je zelo prijazen. Tudi moja starša je znal pomiriti in jima povedati kaj spodbudnega. Morda se vam mogoče to ne zdi tako povezano z vero, ampak zame je. Moj zdravnik je spoštovanja vreden, saj je zame naredil ogromno dobrega, čeprav za to ni dobil plačila; delal je s srcem. Res sem mu hvaležna, da lahko danes živim kot vsi normalni otroci. Zame je vzor in srčno upam, da bom nekoč taka kot on – da bom znala živeti za druge. Kot je rekel Jezus: »Kar naredite kateremu izmed mojih najmanjših bratov, meni storite.«


Moj nono in nona sta moja največja vzornika v veri. Poročena sta že 51 let, starša trem otrokom in nonota osmim vnukom. Onadva živita vero. Izredno sta aktivna v domači župniji: nono v pevskem zboru, nona pri Karitas, čiščenju ter krašenju cerkve… Vera je zanje način življenja: vsak dan molita, redno hodita k maši, obiskujeta in pomagata bolnim in oslabelim, razdajata se za druge. Zaupata v Boga in njegove načrte. Mojega nonota je po veliki noči doletela velika preizkušnja, imel je kap. Gledam ga, kako vdano vse sprejema in kako trdno je povezan z Bogom. Nič ga ne obtožuje. Nase je sprejel križ in ga po Jezusovem vzoru nosi. Ni lahko, a z njegovo pomočjo zagotovo lažje.


Moj brat mi je za vzor povsod. Svoje dolžnosti obljavlja skrbno a je kdaj malo prelen. Rad telovadi in se druži s prijatelji. Pri njemu mi je najbolše njegova nadarjenost za učenje in spoštovanje . Ko ga potrebujem si vedno uzame čas da mi lahko pomaga. Skupaj se velikokrat podruživa in seveda nasmejiva. A nikoliga nebi zamenjal za nič na svetu. Imam ga močno rad.


Ker ne vem koga bi opisal, sem se odločil, da izberem osebo, ki mi je najbolj blizu. Ta oseba je moja mama ………… Zakaj mamo ………….? Mama me je že od malih nog vozila v cerkev. Tam smo vedno prižigali svečke. Hodili smo po vseh cerkvah gledat jaslice za Božič. Vedno mi je govorila, da ko bom velik bom hodil h nauku. Za Veliko noč mi je vedno kupla veliko kinder jajce. Pred Božični večer pa smo vsi trije postavljali jaslice in se odpravili k maši. Še danes se spomnim, kako je bilo, ko sem bil pri obhajilu. Mama in tata me lepo vzgajata v duhovni veri.


Moj vzor vere je moja nona ………. Vzpodbujala me je, da sem obiskoval verouk. Bila je srečna, ko sem prejel prvo Sveto Obhajilo . To je bil tudi zanjo velik praznik. Redno se je udeleževala svete maše in živela v skladu z verskimi nauki. Bila je zelo aktivna pri Karitasu. Pomagala je starejšim in revnim ljudem. Veliko let je vodila ……… klub. Tudi sorodnikom je  pomagala.  Zelo mi je hudo, da se ne bo mogla udeležiti letošnje Svete Birme.


Moj vzor je moja sestra. Ker mi vedno pomaga, ko jo rabim, če kaj potrebujem mi vedno posodi in je vedno tu zame. Skoraj nikoli ni lena in tudi opravi vse kar ji je naročeno, če jaz nimam časa naredi tudi ona kaj namesto mene. Če kaj ne razumem si vedno uzame čas in mi razloži tudi če je bil za njo težek dan. 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s